laadpaal

Een laadpaal voor uw klanten en relaties?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en u overweegt zakelijk een laadpaal te plaatsen zodat uw klanten en relaties even kunnen bijtanken. Maar wel tegen betaling … Wat komt daar zoal bij kijken? Geniet u ook fiscaal voordeel?

Zelf een laadpaal laten plaatsen

Door een installateur. U kunt zelf een laadpaal laten plaatsen. Daarvoor heeft u een elektro-installatiebedrijf nodig. Dit bedrijf moet u kunnen helpen met het kiezen van een merk laadpaal.

Let op. Het kan zijn dat u extra kosten kwijt bent voor het aanpassen van de meterkast en voor het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe. Laat u goed uitleggen wat de laadsnelheden zijn en welke aansluitingsmogelijkheden er zijn (soorten stekkers). Dat kan per type auto verschillen, hoewel er inmiddels wel Europese standaarden zijn.

Tip. Met ‘smart charging’ wordt voorkomen dat uw netaansluiting wordt overbelast.

Administratie, e.d. Voor niks gaat de zon op. U wilt daarom wel dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt. U moet dus een laadpaalsysteem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt. Soms gaat dat met een pas of sleutelhanger. Deze zou u de bezoeker tijdens zijn verblijf ter beschikking kunnen stellen (eventueel met een waarborgsom).

Tip. Kies voor een systeem waarmee u zelf, eventueel per pas, de tarieven kunt instellen.

Alles uitbesteden. U kunt ook alles aan een exploitant uitbesteden. U koopt of leaset de laadpalen en de exploitant doet de rest. Deze plaatst de palen en rekent met uw klant af (deze tankt met een pas van een willekeurige provider).

De fiscale kant van de aanschaf

Kosten aftrekbaar. De aanschaf- en plaatsingskosten van een laadpaal voor een elektrische auto die deel uitmaakt van uw ondernemingsvermogen, zijn aftrekbaar. Tip. De laadpaal verhoogt de catalogusprijs van uw eigen auto van de zaak niet. Er is dus geen sprake van een extra bijtelling.

De btw. De btw op de aanschaf en installatie of op de periodieke leasekosten zijn voor u als btw-ondernemer aftrekbaar. Over de geleverde stroom is uw klant 21% btw verschuldigd.

Subsidiemogelijkheden

Er zijn drie soorten fiscale voordelen die nu mogelijk zijn bij het kopen van laadpalen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Tip. Check of uw gemeente ook een subsidiepotje heeft.

  1. MIA. De Milieu-investeringsaftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag.
  2. Vamil. Bij de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. De minimale investeringskosten voor de laadpaal moeten € 2.500 zijn. Daaronder valt: het oplaadsysteem met al dan niet een ontlaadsysteem, een meet- en regelsysteem, een lockerkast met een stroomafnamepunt per locker en een stekkerherkenningssysteem. Let op.  U dient van tevoren MIA/Vamil te hebben aangevraagd ( https://mijn.rvo.nl/inloggen-en-machtigen ).
  3. KIA. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28% in het investeringsjaar. De minimale investering is € 450, dat is voor een laadpunt dus geen probleem.
 

Conclusie: Het kan lucratief zijn om zelf zakelijk een laadpaal te laten installeren en het laden door te belasten aan klanten en bezoekers. De kosten zijn aftrekbaar en de investering komt in aanmerking voor MIA (max. 36%) en Vamil (75%) of voor de KIA (max. 28%). Check ook de subsidiemogelijkheden bij uw gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.