btw 2019 vergeten

Btw van 2019 vergeten te verwerken?

Nog wat onverwerkte facturen van 2019 gevonden? Of blijkt dat je in 2019 te veel of te weinig btw hebt afgedragen en wil je dat corrigeren? Lees hier hoe je dat doet.

Het jaar is voorbij en dus tijd om 2019 af te sluiten en de jaarcijfers op te maken. Kom je nog facturen tegen die niet zijn ingeboekt en dus niet zijn meegenomen in de btw-aangifte? Als dit het geval is, kan blijken dat je te veel of te weinig btw hebt afgedragen. Dit is eenvoudig te corrigeren, als je het op de juiste manier doet. We leggen je uit hoe.

Als eerste is het van belang om te weten of het om een bedrag van meer of minder dan €1.000 is.

Btw correctie <€1.000

Gaat het om een correctie van minder dan €1.000, dan kun je dit corrigeren in de eerstvolgende btw-aangifte. Ook goed om te weten, bij correcties tot €1.000 krijg je geen teruggaafbeschikking of naheffing.

Suppletieaangifte bij btw correctie >€1.000

Heb je per saldo meer dan € 1.000 aan btw wat je moet bijbetalen of terugkrijgt? Dan kun je dit herstellen door middel van een suppletieaangifte. Voor de suppletieaangifte is een speciaal aangifteformulier beschikbaar dat je kunt vinden op de site van de Belastingdienst in ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ of natuurlijk via je boekhouder.

Haast geboden

Wettelijk ben je verplicht om correcties te maken zodra je een fout ontdekt. Heb je een factuur niet meegenomen in de aangifte? Wacht dan niet tot het jaarverslag, maar dien zo snel mogelijk een suppletie in (of laat dit doen door je boekhouder). Je kunt een fout per aangifte tijdvak of per boekjaar corrigeren. Je betaalt ook geen rente als je suppleert binnen die maanden na afloop van het jaar waarin je de btw moest betalen. Corrigeer fouten over 2019 dus voor 1 april 2020. Let wel, dit sluit niet uit dat je in alle gevallen alsnog een verzuimboete ontvangt.

Oninbare vorderingen

Heb je of verwacht je dat een debiteur niet zal betalen? Dan heb je te maken met een oninbare vordering. Deze vraag je terug in de aangifte zodra het duidelijk is dat deze niet wordt betaald (maar uiterlijk één jaar na de uiterste betaaldatum). 

Conclusie: Corrigeer je btw-aangifte zo snel mogelijk, doe dat over 2019 voor 1 april 2020. Je voorkomt dan in ieder geval een vergrijpboete en/of rente als je moet bijbetalen